Bestel je graag
de codex van het KVHV?

Stuur ons een mail via kvhv03@gmail.com
en vermeld het aantal codices
samen met jouw contactgegevens.
Dan geniet je spoedig
van een gloednieuw exemplaar!

Historiek van de codex

In Vlaanderen worden voornamelijk de codices van het KVHV gebruikt: de groene of de blauwe uitgave. De eerste is bestemd voor de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg en voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De clubcodex zelf werd in opdracht van KVHV-Leuven opgesteld door wijlen Dr. Mon de Goeyse en voor het eerst in deze vorm uitgegeven in het jaar 1955. Hugo van Bockstal zorgde voor het tekstgedeelte, Wilfried Neefs voor de financiƫn.

De blauwe uitgave is bestemd voor de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. In samenwerking met het SK Ghendt, KVHV-Gent en KVHV-Oostende bracht het Studentencentrum Leuven in 1993 de blauwe KVHV-codex uit, naar Leuvense model. De eerste editie werd samengesteld door Jef Dauwe en Jan Veestraeten. Sinds de heruitgave van de Gentse codex door SC Ghendt en de aanvullende West-Vlaamse codex wordt deze uitgave minder gebruikt.

Elk van deze uitgaven bestaat uit drie delen:
Het korpsboek bevat een overzicht van de meeste studentenclubs die in bovenvermelde provincies gevestigd zijn.
De clubcodex, ook wel ‘de blauwe bladzijden’ genoemd, bevat de regels en voorschriften die het Vlaamse, traditioneel-studentikoze leven beheersen. Dat deel omvat onder andere de regels over het verloop van een clubavond.
Het liederboek bevat honderden liederen in verschillende talen: Nederlands, Duits, Afrikaans, Frans, Engels en Latijn.

De clubcodex en het liederenboek zijn in beide uitgaven identiek. Alleen het korpsboek verschilt.

Scroll naar boven